Beszélni tudni kell!


A többség nyelvvizsgára, vagy érettségire készül és – jó esetben…- tudatos a nyelvtanulás során. Az elvárások azonban ezekben az esetekben még mindig túlzottan nyelvtan és szabály központúak és ez a nyelvórákon is megjelenik: a nyelvtani szabályok sokkal nagyobbat nyomnak a latba, mint a beszédkészség. Ebből is adódik az, hogy nincs mersze az embereknek megszólalni, mert jaj, mi lesz, ha hibáznak…pedig a lényeg az lenne, hogy beszéljenek és beszélgessenek, hogy ki tudják magukat fejezni szóban és írásban azon a szinten, ami számukra szükséges. Ehhez a kezdetektől célzott, nem túlzó, de erőteljes bátorításra van szükség és arra, hogy megértessük a diákokkal, hogy a nyelvtanulás célja túl kell, hogy lépjen a „papíron és a pontokon”. Nyelvet tudni, annak segítségével beszélni és olvasni eredeti szövegeket felemelő érzés, ami gazdaggá teszi a lelkünket. Okosabbá, tájékozottabbá válunk ezáltal.

Arról nem beszélve, hogy a nyelv, nem egy egzakt dolog, aminek pontosan megfogható határai vannak és megsérthetetlen szabályok szerint működik. A nyelv egy folyamatosan változó, rengeteg alkotó részből álló egység, ami függ a használójától, annak személyiségétől, tudásától, lakhelyétől. És függ a befogadójától és annyak megannyi tulajdonságától, adottságától. Vannak tehát olyan helyzetek, amikor nincs jó, vagy rossz megoldás, hanem az van, amit mi, a nyelvet beszélők szeretnénk kifejezni.

Manapság rengeteg lehetőségünk van arra, hogy fejlesszük a szövegértésünket, illetve a beszédkészségünket. Filmek eredeti nyelven és mindenféle kategóriában elérhetők, felirattal, vagy anélkül. Interneten néhány kattintással elérhetők újságcikkek, blogok, vagy a Youtube csatornán keresztül bármilyen videó, amelyekkel kitűnően fejleszthetők ezek a készségek. Ha tanácsra, vagy segítségre van szükséged, keress bátran!


© 2021 Olasz-Spanyol-Szeged.hu - Olasz és spanyol nyelvoktatás Szegeden  | Weboldal készítés: GGWebsite.com

© 2021 Olasz-Spanyol-Szeged.hu - Olasz és spanyol nyelvoktatás Szegeden  | Weboldal készítés: GGWebsite.com